“Ik had kanker nodig om mezelf te begrijpen en lief te hebben”

Wat vinden mensen over oncologische diagnose? Iemand raakt in wanhoop, iemand stelt eindeloos de vraag: “Waarom is het mij overkomen?”, En iemand beschouwt het als een teken dat het tijd is om iets te veranderen. Onze vaste auteur Yana Versun vertelt over zijn ervaring.

Tot 14 jaar oud hield ik niet van mijn eigen uiterlijk. Zoals elke tiener was ik zelfkritisch en veeleisend. En toen werd ik verliefd, en mijn eerste jongen zei dat ik heel mooi was, met mijn snub -hai -neus en schuine ogen. En mijn borst, die ik me schaamde en die ik verborg, alleen een kunstwerk. Dankzij deze jongen liet hij me mooi voelen en onthouden dit gevoel al vele jaren. Ik hou nog steeds van mijn uiterlijk en vooral borsten, ondanks het feit dat er onlangs een kankertumor is gevonden.

Een paar maanden geleden werd ik wakker in een ongewoon slecht humeur – op mijn borst voelde ik een klein zegel en wachtte in paniek toen mijn man wakker werd. Hij stelde me gerust en zei dat ja, er is iets, maar misschien is dit een kook of iets anders.

‘S Middags belde ik mijn moeder en vroeg of ze zeehonden in haar borst had en alleen voor het geval dat er familieleden in onze familie zijn, die ziek waren met kanker. Ze beantwoordde beide vragen negatief en bood zich ook geen zorgen aan, maar om een ​​paar dagen achter haar borsten te observeren, misschien is dit op de een of andere manier verbonden met de cyclus.

Het was moeilijk, maar ik heb echt mijn borst de komende twee dagen niet aangeraakt. Op de derde dag heb ik me aangemeld voor een mammoloog – de tumor is sterker geworden en de paniek is groter. Ik woon drie maanden in Moskou, dus koos ik een arts die niet op aanbevelingen van kennissen is, maar volgens beoordelingen op internet en ging ik naar de particuliere kliniek die het dichtst bij het huis ligt. Mijn man ging met me mee, en misschien was het de eerste keer dat ik een steungroep bij me moest hebben in het kantoor van de dokter.

Onder de oorzaken van borstkanker identificeerde de arts stress, hormonaal falen en het feit dat ik tegen de leeftijd van 28 nog geen bevalling heb gekregen

Inspectie, echografie, mammografie. De arts verklaarde de aanwezigheid van een tumor met heterogene inhoud. Er waren twee tumoren: in de rechter en linker borstklieren. De aanbeveling van de mammoloog was een lekke band met daaropvolgend histologisch onderzoek in de oncologische kliniek, die de gynaecoloog bezocht en tests voor hormonen aflegde.

“De oncoloog zal je vertellen dat je een cyste of kanker hebt, als een cyste naar mij toe komt, als kanker, daar zullen ze daar worden voorgeschreven”. Uit het woord “kanker” voelde ik me ongemakkelijk, en om me terug te brengen naar de grond, voegde de dokter eraan toe: “Nu kunt u onmiddellijk mijn borst verwijderen en plastic doen, het is oké”.

Hoe eng. Op de ochtend van maandag waren er zoveel mensen in de oncologische kliniek als het gebeurt in de dagen van verkoop in winkelcentra. Jong en oud, arm en rijk, bang en volledig kalm. Ik heb alle procedures op de betaalde afdeling uitgevoerd: er waren enorme lijnen in de vrije lijn en ze boden aan om over een week naar de biopsie te komen. Voor 6000 roebel. Ik werd een tweede echografie en een punctie van beide borstklieren gemaakt en het resultaat werd aangekondigd na 40 minuten.

Met dit resultaat ging ik naar de oncoloog en ontdekte ik dat ik borstkanker heb achtergelaten. Tumorgrootte 17*19 mm. De eerste fase. Er zijn geen metastase in de lymfeklieren. In de rechter borst – een goedaardige tumorgrootte 0.5*0.6 mm. Onder de oorzaken van borstkanker identificeerde de arts stress, hormonaal falen en het feit dat ik tegen de leeftijd van 28 nog geen bevalling heb gekregen. Ik verliet het ziekenhuis en barstte in tranen uit.

Ik wist nog steeds niet wat de behandeling zou zijn, maar de allereerste gedachten waren erg somber. Ik sloeg mijn man in de borst en schreeuwde dat ik het niet verdiende, dat het niet kon zijn dat ik gezond en mooi wil zijn. En ik wil niet dat mijn borst wordt afgesneden

. Waarop mijn altijd uitgebalanceerde echtgenoot zei: “Yanochka, je borsten hebben alleen jou nodig. Ik hou van je als geheel, allemaal, en het maakt niet uit of je een borst hebt of niet, ze is klein of groot. Dus kalmeer en laten we gewoon worden behandeld “.

Waarschijnlijk, als het niet voor zijn steun in deze alien was voor mij, grijs en vochtig Moskou met zo’n diagnose, zou ik mijn handen geven en wachten op het einde. De eerste met wie ik mijn verdriet deelde, was mijn moeder -in -law. Ze woont niet in Moskou, maar het bleek dat ze hier een goede schoolvriend heeft, die dokter is geworden en een goede oncoloog kan adviseren.

Na een paar dagen zat ik op kantoor van een uitstekende arts, oncomammimoloog, die uitlegde dat de behandeling op mijn leeftijd en in mijn stadium lang, maar effectief zal zijn, er zou geen dood zijn en het zal niet nodig zijn om te zijn Verwijder de hele borst. “Als je het maar vraagt,” grapte hij.

Ik realiseer me dat kanker niet zo lijkt, maar geeft een signaal dat er iets moet worden veranderd, vroeg ik mijn moeder om vergeving voor alle verwijten die ze voor haar heeft uitgesproken, al vele jaren

Ik kreeg straling en hormoontherapie, medicijnbehandeling voorgeschreven en bevolen niet te leven en geen zorgen te maken. Alles was moeilijk met het laatste. Beginnen met de behandeling en bedekt met acne van hormonen, bleef ik mezelf de schuld geven voor kanker. Ik schaamde me voor mijn man dat ik voor altijd moe was, dat ik hem ‘s nachts niet liet slapen (nu kan ik alleen op mijn rug slapen, omdat mijn borst erg gevoelig en pijnlijk is), dat mijn behandeling veel gaat geld. Ik gaf hem de schuld voor het verhuizen naar Moskou, want in mijn geboorteland Novosibirsk zouden er nu familieleden bij me zijn, maar hier niemand.

Het waren veel slechte dingen in mijn hoofd, totdat een vriend me op een dag schreef om erachter te komen hoe ik het moest doen. Ik vertelde haar over kanker en ze nodigde me uit om lid te worden van de groep “Victory Breast Cancer”, die ze organiseerde. En adviseerde om aan haar gedachten te werken.

Ik begon te kijken naar webinars over vrouwelijke gezondheid, luister naar de verhalen van genezende meisjes, keerde terug naar yoga en dagelijkse meditaties, las boeken over hoe ik mijn ziekte kon accepteren en van mezelf kon houden, liep meer op mooie plaatsen in Moskou, wat ik niet leuk vond Voorheen voor.

Ik begon elke dag over een half uur met mijn moeder te praten. We hadden altijd een conflict – sinds mijn jeugd dacht ik dat ze niet van me hield en dat ze me niet nodig had. Ik realiseer me dat kanker niet zo lijkt, maar geeft een signaal dat er iets moet worden veranderd, vroeg ik mijn moeder om vergeving voor alle verwijten die ze voor haar heeft uitgesproken, al vele jaren. Ik begon brieven te schrijven aan de overleden vader, die ik weinig wist tijdens mijn leven (mijn ouders scheidden toen ik 2 jaar oud was) en vertel hem over mezelf, deel mijn ervaringen met hem.

Ik realiseerde me dat kanker geen zin is, maar gewoon een ziekte die in veel gevallen kan worden genezen, zelfs als het lang en moeilijk zal zijn. De ziekte maakt veel te begrijpen. Nu word ik behandeld en wacht ik op de volgende echografie half -januari, waarna de arts zal beslissen over verdere behandeling. En ik ben helemaal niet bang voor de operatie. Omdat ik van mezelf zal houden.

Back To Blog